REVIEW- Samsung Portable SSD T1 – Stocare externă ultra-rapidă

Goana după viteză

Se întâmplă de fiecare dată. Atunci când te grăbești, ești nevoit să aștepți după cineva sau după ceva. Poate fi chiar un computer leneș de pe care copiezi pe un stick USB și e mai leneș decât un melc ce a mâncat ciuperci halucinogene. Probleme, probleme. Așadar, cum rezolvi această situație neplăcută?

Îți iei un stick mai rapid, neapărat pe USB 3.0. Iar dacă ești ca mine și ai de plimbat după tine zeci de GB de date aproape în fiecare zi, un hard-disk extern. Dar dacă îți spun că există o variantă și mai sigură și mai rapidă ca un hard extern? Una pe care o poți scăpa și de la etajul 5 sau din mașină, în mers, și datele tale sunt tot acolo, în siguranță?

Acesta se numește un SSD extern, iar Samsung Portable SSD T1 este cel mai rapid dintre toate. Este mai mic decât o carte de vizită, mai ușor decât ceasul de la mână, și în plus este și securizat cu parolă. Atât de securizat încât dacă uiți parola poți să faci cu mâna informațiilor de pe el. Noteaz-o așadar undeva bine sau dă-o unui prieten de peste ocean.

Cei care mă știu cunosc faptul că, de fiecare dată când se ivește discuția, insist să folosești un SSD în PC-ul sau laptop-ul tău. E mult mai simplu! Sistemul de operare se încarcă de zece ori mai repede, programele și jocurile la fel. SSD-ul extern de la Samsung este însă o soluție premium de transfer a datelor.

Cât de rapid este?

Am făcut un test de viteză și l-am comparat cu două HDD-uri externe, unul cu USB 2.0 și unul cu USB 3.0, precum și cu un stick obișnuit, tot pe USB 2.0. Rezultatele sunt absolut impresionante, dar trebuie să știi că viteza de scriere depinde de cât de rapid e sistemul tău.

Nu orice port USB 3.0 e la fel de rapid. Depinde de placa de bază și procesorul PC-ului sau al laptop-ului. Rezultatele obținute de mine sunt relvante și sunt realizate pe un Intel Core i5 Haswell și cu o placă de bază ASUS Sabertooth Z97, iar transferul se face tot de pe un SSD rapid. De aici și viteza mare atinsă. Dacă vei copia de pe un HDD pe acest SSD, vei atinge maxim 140-150 MB/s.

Merită sau nu?

Merită pentru viteză, desigur. Merită dacă ai un computer performant și merită dacă vrei să nu ai nici o grijă a informațiilor copiate pe el, mai ales dacă ești neatent și îți cad lucruri din mână. (așa cum mi s-a întâmplat mie cu paharul de suc, din fericire gol, în timpul scrierii acestui articol)

E scump, dar știi cum se zice: „Dai un ban, dar stai în față!”. Zicala e valabilă doar când mergi cu avionul. Se va mai ieftini. Nu e primul dispozitiv de acest gen, iar peste un an va fi la jumătate de preț. Aproape.

250 GB – 700 lei / 500 GB – 1300 lei / 1 TB – 2200 lei

One Comment

  1. Cristian
    29/08/2017
    Reply

    Salut .as dori sa imi spui daca se mai merita sa cumperi un lenovo t440 second la ora actuala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *