REVIEW – QNAP TS-431 – Acesta este cloud-ul tău personal

Ce este acela un Cloud?

Știi ce este acela un cloud? Sunt sigur că te-ai mai lovit de această denumire până acum. Cloud-ul se referă la un spațiu de stocare ce se poate închiria în online și pe care poți salva orice tip de fișiere vrei. Bine, el se află tot pe un server doar că nu știi tu unde.

Dropbox este un serviciu cloud, OneDrive sau Google Drive sunt tot servicii de cloud. Produsul prezentat mai jos este tot un tip de server, mai mic, pe care îl poți configura chiar tu la tine acasă. Astfel, îți creezi propriul serviciu de cloud, accesibil de oriunde prin internet.

Diferența între cele două tipuri de cloud este că pentru cel de la Dropbox sau Google, ai spațiu puțin și plătești o taxă lunară dacă vrei mai mult. Aici poți avea spațiu de stocare mare, investiția inițială fiind însă mai mare.

Ce este și ce face un NAS?

NAS-ul e prescurtarea de la Network Attached Storage și reprezintă un sistem de stocare extern, conectat prin rețea. E destul de simplu, în loc să pui hard-disk-urile în computer le introduci în această jucărie care stă pornită non-stop. De ce? Păi e conectată la rețeaua internă și la internet, poți accesa informațiile de pe mai multe computere, de pe smartphone și de pe orice tabletă. Dacă ai ține hard-disk-urile în computer, acesta ar trebui să fie pornit tot timpul. În plus, e cam greu să vezi de pe un telefon fișierele de pe un PC.

NAS-ul are și multe alte funcții pe lângă cea de stocare. Cele mai recente modele pot ține loc și de server pentru blogul tău. Nu e chiar safe, mai rămâi fără curent, internet, însă e acceptabil pentru site-uri sau blog-uri de mici dimensiuni (să zicem până în 300 de vizitatori pe zi).

Așadar, uite mai jos o listă de lucruri pe care le poți face cu și de pe QNAP TS-431, după ce ai răbdare să îl configurezi:

– Ai acces la fișiere de oriunde, prin internet, de pe PC, telefon sau tabletă. Pot avea acces la documente și mai multe persoane simultan – o funcție utilă familiilor, spre exemplu.

– Ai o copie de siguranță în cazul în care se defectează unul din hard-disk-uri, dacă ai configurat în prealabil produsul într-un sistem numit RAID.

– Ai acces la un back-up automat de pe telefon sau PC a anumitor dosare, să zicem cele cu mailuri și fotografii

– Transferi rapid fișiere între computere sau telefoane cu sisteme diferite de operare

– Salvezi întreaga colecție de muzică și filme și o poți rula pe SmartTV sau pe sistemul audio

– Conectezi camere de supraveghere care să salveze direct pe el înregistrările

– Ai posibilitatea de a crea servere de mail și web dacă ai blog-uri cu trafic redus și nu mai plătești hosting

Ai înțeles ce poți face cu el? Vizionează și prezentarea detaliată a acestuia ca să afli mai multe despre acest produs. Am împărțit-o în două segmente, unul pentru dispozitivul hardware și celălalt pentru interfața acestuia. Enjoy!

2 Comments

 1. Lucian
  01/08/2015
  Reply

  Cat de sigure sunt? Cate sanse ai ca sa ramai fara date sau sa iti fie citite de “utilizatori nedoriti”?

  • Radu Neagu
   01/08/2015
   Reply

   Sunt la fel de sigure ca un computer. Chiar mai sigure pentru că nu rulează atât de mult software care ar putea fi vulnerabil la ”utilizatori nedoriți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *